Resepti
13.12.2018

Gluteeniton ja maidoton saaristolaisleipä

Makea tuoksu ja siirappinen kuori – saaristolaisleivässä maistuu myös lapsuuden kesät, jotka vietin Turun ulkosaaristossa Utössä. Vilja-allergian puhjettua, en syönyt saaristolaisleipää vuosiin, kunnes muutama kuukausi sitten kävin kyläilemässä ystäväni luona. Hanna oli leiponut mielettömän herkullista gluteenitonta (ja maidotonta!) saaristolaisleipää, jonka reseptin haluan jakaa kanssanne.

2dl tummaa täysjyvä riisijauhoa
1 dl tattari- tai teffjauhoja
2 dl kvinoahiutaleita
1/2 dl pellavarouhetta
2 tl ruokasoodaa
1 tl psylliumia
1/2 tl suolaa
1 pkt Santa Maria The Creamier kookosmaitoa
1 dl kookossiirappia
½ dl kookosöljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää niihin kookosmaito. Sulata kattilassa kookosöljy ja -siirappi, lisää taikinan joukkoon. Voitele leipävuoka kookosöljyllä, paista leipää 170C n. 1h.

Tätä parempaa gluteenitonta saaristolaisleipää et ole maistanut! Nätisti paketoituna saaristolaisleipä toimii loistavasti pienenä joulutuliaisena.