Vinkkejä vastustuskykyyn!

Syksy on ihanaa aikaa mutta tarkoittaa myös, että vastustuskykymme joutuu koetukselle. Ilmassa on kiireen tuntua, väsymystä, poissaolopäiviä töistä, päiväkodista ja koulusta. Asiakastyössäni lapsiperheiden kanssa, pääsen hyvinkin läheltä seuraamaan jatkuvia tilanteita, joissa normaali immuunijärjestelmämme joutuu koville. Aktiivinen käsienpesu, suoliston hyvinvointi, terveellinen ravinto ja riittävä uni ovat kaikki tärkeitä tekijöitä vastustuskyvyn kannalta. Näistä rutiineista onkin hyvä pitää kiinni arjen kiireessä!

Miten voimme virittää vastustuskykyämme tulevaa talvea varten?

  1. Käsien pesu – saippua, vesi ja huolellinen pesu ovat voittajakombo! Huolellista kuivausta ei myöskään sovi unohtaa. Käsien pesulla pääsee eroon monista taudinaiheuttajista ennen kuin ne ehtivät elimistöön asti. Käsidesiä on hyvä käyttää silloin, kun ei ole mahdollisuutta pestä käsiä, esimerkiksi ulkomaan matkoilla.
  2. Suoliston kunto – terveyden kulmakivi ja immuniteetin kannalta tärkeä, sillä se on suurin vastustuskyvystä huolehtiva elin. Arvioilta 70% ihmisen immuunijärjestelmässä sijaitsee suolistossa. Jos suolisto kenkkuilee, ravintoaineet (ruoasta tai lisäravinteista) eivät imeydy eikä keho pysty hyödyntämään niitä tehokkaasti. Hellitään siis suolistoa syömällä maitohappobakteereja, kuiturikasta ja ravitsevaa ruokaa sekä hyviä rasvoja.
  3. Fiksu perusruokavalio – suosi ravintorikasta, itse tehtyä ruokaa laadukkaista ravintoaineista.
    Lyhyesti: Tarjoa paljon värikkäitä kasviksia, siemeniä, pähkinöitä, laadukkaita proteiininlähteitä, kuten kananmunia, linssejä, palkokasveja, kalaa ja vaaleaa lihaa sekä hyvälaatuisia, käsittelemättömiä rasvoja. Mikäli lapsesi on erikoisruokavaliolla, kannattaa ottaa hetki ja tarkastella poisjääviä elementtejä ja pohtia niiden korvaamista lapselle sopivilla vaihtoehdoilla.
  4. Uni ja stressi – varmistetaan että koko perhe nukkuu tarpeeksi ja laadukasta unta. Paras vinkki tähän liittyen on rauhoittuminen jo reippaasti ennen nukkumaan menoa. Täysin stressitöntä elämää on mahdotonta elää, mutta minimoidaan jatkuva stressaaminen, sillä se nimittäin vaikuttaa myös vastustuskykyyn! Pidetään koti rauhoittumisen paikkana, lapset aistivat myös vanhempien stressin ja kireyden – johtui se sitten mistä hyvänsä.
  5. Ulkoilu – vietetään syksy ulkoillen! Pihalla, metsässä, puistossa vietetty aika tukee terveyttä ja hyvinvointia monella eri tavalla. Yksinkertainen, ilmainen ja tehokas tapa lisätä hyvinvointia joka päivään!
  6. Echinacea-purutabletit – punahattu on monille tuttu tuote sen useiden terveyttä edistävän vaikutusten vuoksi. Onneksemme A. Vogel on tuonut vastikään markkinoille appelsiinin makuiset Echinacea purutabletit, jotka sopivat myös lapsille. Asiakkailtani saamaani palaute on ollut erittäin positiivista. Purutabletteja on tärkeä syödä hyvissä ajoin ja hyvä ottaa osaksi arjen rutiineja. Tabletin voi tarjota aterian yhteydessä makeana jälkkäri-namina. 4–12-vuotiaille suositellaan syötäväksi yksi tabletti kolme kertaa päivässä, kun taas yli 12-vuotiaille ja aikuisille suositellaan kahta tablettia kolme kertaa päivässä. Olen itsekin syönyt tabletteja syksyn aikana ja ainakin toistaiseksi välttynyt pöpöiltä.
Kuvitus: Jenna Kämäräinen

Vogelin kaikki kasvit viljellään BIO-SUISSEN, sveitsiläisenluomuviljelyä valvovan viranomaisen tiukkoja määräyksiä noudattaen ilman kemiallisia lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita. Alfred Vogel ei sallinut viljelmillään mitään kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Samaa periaatetta noudatetaan vielä tänäkin päivänä. Näin varmistetaan luonnonsuojelun lisäksi se, että kasvit ovat terveellisiä. Hienoa, että markkinoille on saatu ympäristöystävällinen valmiste, joka tukee tutkitusti koko perheen immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

Yhteistyössä A.Vogel Oy:n kanssa.